Op de eerste seminar dag van het 365dagen Succesvol jaarprogramma, heb ik een zeer diepe angst van mij aangekeken en overwonnen. Namelijk de angst dat ik niet kan ademen en dus niet in leven blijven in geval van paniek en angst. Doorvertaald, de angst voor het leven zelf. Deze had ik onbewust verdrongen en weggestopt. Ik kon er niet meer omheen. Ik moest hem wel aankijken, om mijzelf ervan te bevrijden en voluit te kunnen leven.

Ik zie in dat ik in mijn leven verschillende aanwijzingen heb gekregen dat ik deze onbewuste overtuiging met mij meedroeg. Zo heb ik mijn hele leven veel last gehad van kokhals neigingen, in situaties waarin het spannend werd voor mij. Ook in situaties van grote inspanning, zoals tijdens het fitnessen, had ik hier regelmatig last van. In 2000 heb ik mijn eerste duikcursus op Aruba moeten staken, omdat ik vanaf de bodem een paar keer omhoogschoot vanwege mijn ademhaling die ik niet onder controle kreeg. Een ander moment waarin ik ademhalingsproblemen had, was een triatlon ervaring in mijn jeugd. Het water was zo koud dat alles in mijn lichaam blokkeerde en ik met hyperventilatie uit het water gehaald moest worden. Dat was verre van een fijne ervaring.

Mijn wake up call was vier en een half jaar geleden. Noa en Eline hadden beide behoorlijke ademhalingsproblemen na hun extreme vroeggeboorte. Noa is na 17 dagen overleden omdat ze niet zelfstandig kon ademen, hetgeen mijn eigen angst was bij mijn geboorte. Eline heeft het net aan wel gered. Ik kon er niet meer omheen. Het werd mij zeer pijnlijk duidelijk dat welke gebeurtenis dan ook, nooit toeval is en nooit op zichzelf staat. Onbewust trok ik mensen, situaties en lichamelijke klachten aan die mijn onderdrukte angsten en onzekerheden spiegelden. Het zijn de zogenaamde ‘lelijke’ cadeautjes van het leven.

Mijn innerlijke reis was begonnen. Ik ben gaan mediteren, yoga gaan beoefenen, ik heb mijn voeding aangepast, mijn lichaam ontdaan van gifstoffen en behoorlijk wat methodes en technieken toegepast, om mijzelf te helen. Ik kwam steeds meer emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen tegen in mijzelf en toch had ik vertrouwen dat het aangaan van mijn innerlijke bagage, de enige weg was naar werkelijke vrijheid. Ik ben daarom steeds weer doorgegaan, ook op moeilijke momenten. Het werd steeds duidelijker voor mij dat ikzelf de allergrootste heelmeester ben van mijn eigen lichaam en geest.

Zo raakte ik ook bekend met de Wim Hof methode en de positieve invloed van kou op je ademhaling en gestel. Ik heb mij regelmatig ‘getrakteerd’ op een winterdip in de zee en koude douches. Hoewel ik steeds weer weerstand voelde, deed ik het toch. Mijn lichaam reageerde er goed op en mijn mentale helderheid nam toe. Echter de laatste tijd kwamen de hyperventilatie verschijnselen weer terug als ik mijn douche op koud water zette en ook bij de ijsbad zittingen in het Scheveningse ijsbadhuis gingen gepaard met de nodige weerstand en ademhalingsproblemen.

Toen bekend werd dat we de eerste seminar dag van het 365dagen Succesvol jaarprogramma, met z’n allen een ijsbad in zouden gaan, werd ik spontaan misselijk. Wat heb ik er tegenop gezien. Ik werd gebombardeerd door de stemmen uit het verleden die schreeuwden ‘je gaat dood, dit gaat verkeerd.’ Ook op de dag zelf voelde ik mijn maag omdraaien, mijn hart bonzen en ik merkte dat ik mij aan het dissociëren was van mijn lichaam. Mijn handen en voeten werden steeds kouder. Tijd om ook deze angst aan te kijken, de angst om dood te gaan. Lange tijd was ik niet in staat om voluit voor het leven te kiezen door het vasthouden aan deze angst. Het ijs deed ongelofelijk veel pijn aan mijn lichaam, maar ik kreeg het net aan voor elkaar om mijn ademhaling onder controle te houden en hierdoor 2 minuten in het ijsbad te zitten.  Na 2 minuten ging ik kopje onder om met een oerkreet weer boven te komen. Arjan Vergeer van het programma liep net langs toen ik boven kwam en was getuige van deze mooie overwinning!

 

 

Zoals Steve Jobs dat zo mooi heeft gezegd: “You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.” Ik wil eraan toevoegen: wees de held van je eigen leven en wacht niet met je innerlijke reis tot je er niet meer onderuit komt. Meet your deepest fears and become the conscious creator of your life!

 

 

In verbinding, Dylan

 

Schrijf je in voor mijn e-mailupdates en ontvang met regelmaat blogs en vlogs met leuke en inzichtgevende informatie!

Actie: je inschrijving is een cadeautje waard. Je krijgt van mij geheel gratis een mini Luisterkind afstemming, een afstemming van een aantal regels met een leuke inzichtgevende boodschap speciaal voor jou. Schrijf je nu in.

 

Schrijf je hier in