Kinderen laten vaak via hun gedrag of bepaalde emoties weten wat zij nodig hebben. Dat is soms voor ons als volwassene niet even duidelijk. Door de tijd heen zijn we het contact verloren met het kind in onszelf. Door dit te herstellen, stellen we onszelf in staat om echt te luisteren naar de behoeften van een kind.

Onbewust verdringen we door de tijd het gekwetste deel in ons, onderdrukken en/ of ontkennen we onze emoties, uit angst om pijn te voelen. Deze geblokkeerde bagage uit het verleden, projecteren we op de toekomst en zo zijn we niet volledig aanwezig in het hier en nu. We hebben ons hiermee afgesloten van onze essentie, van ons hart bewustzijn.

Wanneer we durven te voelen wat er in ons leeft, onze denkbeelden los te laten, staan we onszelf toe om de verbinding te herstellen met ons hart. Hierbij kunnen we veel leren van kinderen. Alle emoties mogen er volledig zijn, zonder enig oordeel. Laat het verleden los, vertrouw op de toekomst en leef vol verwondering in het NU, is hun boodschap.

Kinderen voelen feilloos wanneer we in ons hoofd leven en ons gevoel verstoppen achter een masker. In hun doen en laten spiegelen ze hetgeen wij (onbewust) verborgen houden. Wanneer wij open staan voor deze signalen en de gekregen cadeautjes daadwerkelijk uitpakken, helpen we onszelf en onze kinderen.

Ik deel graag een persoonlijke ervaring hoe ik onlangs zo’n cadeautje in ontvangst mocht nemen:

Lange tijd was ik erg gefocust op mijn eigen helingsproces. Door mijn weerstand om te voelen, stond ik niet echt open voor de signalen die Eline mij op gevoelsniveau gaf. Hierdoor was het er ook nog niet eerder van gekomen om een nachtje weg te gaan met haar, terwijl alles in mij erom schreeuwde. Hoog tijd dus om gehoor te geven aan mijn innerlijke stem en de behoeften van Eline.

In mijn hoofd had ik wilde plannen, Disney on Ice, de Winter Efteling, noem maar op. Het was aan de ene kant door mijn lege bankrekening en aan de andere kant het advies van anderen, waardoor ik tot het besef kwam dat veel kinderactiviteiten gericht zijn op vermaak en vertier van buitenaf. Waarschijnlijk te overweldigend voor Eline en zeker niet bijdragend aan de oprechte aandacht van haar papa.

Ik was te gefocust om het Eline naar haar zin te maken en zocht onbewust erkenning bij haar vanuit mijn eigen gemis. Nogal een zware en onmogelijke taak voor haar om haar papa te vermaken. Mijn lege bankrekening bleek een geschenk te zijn, waardoor ik genoodzaakt was om geen vermaak en vertier te kopen maar zelf te creëren, van binnenuit. Goed voelen bij mijzelf, wat wilde ikzelf het allerliefst als kind en waar vraagt Eline om?

Alle plannen van tafel geveegd en mij overgegeven aan hetgeen zich aandiende. Ik deelde mijn verhaal met anderen en vrijwel direct kreeg ik een voucher voor een hotel in Drenthe met zwembad. Eline voor het eerst voorin, muziek lekker hard aan, zingen, schreeuwen en zelfbedachte spelletjes doen. Kortom focus af van de eindbestemming en genieten van de reis ernaartoe. Lekker gek doen samen omdat het kan.

Daar heerlijk gezwommen, een zelfgemaakt ontbijtje op bed, boekjes voorlezen en omdat we er toch waren, nog even cultuur gesnoven door een hunebed te bezoeken. Thuis alle flyers van de kinderactiviteiten die daar te doen waren, in de prullenbak. Plannen, regelen en controle zitten diep en overgave aan het moment is een proces 🙂

 

We hebben genoten van de kleine momenten waarin we volledig in het hier en nu samen waren en precies deden wat we allebei voelden te willen doen. Dankbaar voor deze mooie herinnering, dankbaar voor de waardevolle levensles die ik mocht uitpakken.

Ik wens iedereen een magisch 2018 met vele kleine momenten met je dierbaren, met oprechte aandacht voor jezelf en elkaar!

In verbinding, Dylan

 

Schrijf je in voor mijn e-mailupdates en ontvang met regelmaat blogs en vlogs met leuke en inzichtgevende informatie!

Actie: je inschrijving is een cadeautje waard. Je krijgt van mij geheel gratis een mini Luisterkind afstemming, een afstemming van een aantal regels met een leuke inzichtgevende boodschap speciaal voor jou. Schrijf je nu in.

 

Schrijf je hier in