“Alle antwoorden zitten in jezelf!

 Je buitenwereld is slechts een reflectie van je binnenwereld

Nare herinneringen uit het verleden brengen ‘negatieve’ emoties met zich mee. Omdat we toen niet met deze pijnlijke emoties om konden gaan en er simpelweg onvoldoende aandacht voor was, hebben we deze onbewust weggestopt. Daarnaast hebben we ook een pakketje onverwerkte emoties meegekregen van onze (voor) ouders. Deze onverwerkte emoties zijn sterk bepalend hoe we denken, voelen en omgaan over/ met onszelf en de wereld om ons heen. Ze bepalen onze perceptie van de werkelijkheid.

Om deze oude pijn niet te hoeven voelen, trekken we een beschermend muurtje op door de tijd. We compenseren en verdoven behoeften als veiligheid, erkenning, waardering, liefde, gezien en gehoord worden, in zaken buiten onszelf: in uiterlijk vertoon, relaties, werk, eten, ons mobieltje en andere afleidingen en verslavingen. We proberen het allemaal zo goed mogelijk te doen om zo grip te houden op ons leven. Echter we leven hierdoor vanuit een onbewuste programmering uit het verleden, naar de verwachting van anderen. We hebben het gevoel van alles te moeten, echter de enige die onszelf dit aandoet zijn wij zelf. We zeggen in feite tegen onszelf dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. We wijzen onszelf hiermee af. Met dergelijk overlevingsgedrag geven we onszelf continu weg en komen we steeds verder af te staan wie we werkelijk zijn.

Alle herinneringen uit het verleden zijn opgeslagen in ons lichaam, niet de feitelijke gebeurtenis, maar hoe we het ervaren hebben. Omdat ons lichaam reageert op alles wat we denken, is het DE graadmeter of we in balans zijn of niet. Bewustzijn van hetgeen ons lichaam ons wilt vertellen, is de sleutel tot zelfbevrijding. Mentale en fysieke klachten zijn signalen van onbalans en zeggen dat we onszelf anders voordoen dan dat we zijn.  Hoe langer we deze oude pijn weg blijven stoppen en achter een masker leven, hoe meer ons lichaam gaat protesteren. Vergelijk het met een computer die steeds voller en vervuilder raakt door de vele programmeringen die erop worden gezet.

Naast ons lichaam als waardevolle boodschapper spiegelt ook onze buitenwereld ons over hoe we denken en omgaan met onszelf, het is een reflectie van onze binnenwereld. We zijn immers allemaal verbonden met elkaar en alles om ons heen. Zo wordt er precies gespiegeld wat we nog verborgen houden. Zowel donkere als lichte kanten, zowel het gekwetste kind in onszelf als het pure oorspronkelijke kind vol innerlijke wijsheid en speelsheid. Elk oordeel over anderen is dan ook een oordeel over onszelf. Dit geldt ook voor de verwachtingen die we van anderen hebben.

Vooral ‘life changing’ events als een burn-out en/ of depressie, een ernstige ziekte of het overlijden van dierbaren, zijn ervaringen die ons enorm wakker schudden. We worden op een pijnlijke manier geconfronteerd met de innerlijke vervuiling die we bij ons dragen. Ook het krijgen van een kind kan een enorme confrontatie zijn met onszelf. Er zit een enorme kracht in dergelijke levenservaringen. We worden op zo’n moment uitgenodigd om onze onverwerkte emoties te erkennen en onze serieuze, kritische en vanuit angst en controle gedreven denkbeelden los te laten. In feite zijn alle gebeurtenissen in ons leven helpend om ons weer te verbinden met wie we in wezen zijn.

Achter onze gedachten en emoties zit een verbinding met ons hart. Ons hart geeft ons toegang tot de essentie van wie we in wezen zijn. Onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen, dankbaarheid, moed, compassie, vrede, geluk, ruimte en creatiekracht zijn verborgen gevoelens die zich openbaren als we de moed hebben oude pijn aan te kijken en te transformeren. Bovendien openen we onszelf hiermee voor de intuïtieve vermogens die in ieder van ons huizen. We worden uitgenodigd om ons over te geven aan de natuurlijke stroom van het leven.

We kunnen hierbij veel leren van de natuur om ons heen. Ooit een boom gezien die zijn bladeren niet wilde loslaten in de winter, of een mus die zich vermomd als duif? Dit geldt tevens voor de kinderen in deze wereld, die nog dicht bij hun ware (boeddha) natuur staan. Met hun pure en lichte energie laten zij zich verwonderen door alles om zich heen. Ze nemen alles zoals het is, in het moment. Geen haast, gewoon ZIJN. Alle emoties mogen er volledig zijn, zonder enig oordeel. Ze leven volledig vanuit hun hart. Laat het verleden los, vertrouw op de toekomst en leef NU, is hun boodschap. Daar gebeurt de magie.

Is dit herkenbaar voor jou? Negeer de signalen die je krijgt niet langer. Ren niet langer weg voor jezelf. Je kunt simpelweg niet verwachten dat iets of iemand buiten jezelf jou iets geeft, wat je jezelf niet kunt geven. Durf te voelen wat gevoeld wil worden, te breken met oude denkbeelden en je hart te volgen. Mentale en fysieke klachten verminderen of verdwijnen, hoe meer jij leeft vanuit jouw krachtige authentieke centrum. Dit stelt je in staat om jouw leven in te kleuren zoals jij dat wilt, van binnenuit. Je stelt je hierdoor open voor de wonderen van het leven. Dit heeft bovendien een zeer helend effect op de wereld om je heen.

Ik vind het een eer om een bijdrage aan te mogen leveren aan jouw helingsproces. Neem contact op voor een Sensi behandeling, vraag een Luisterkind afstemming aan en/ of kom mee doen met de Lu Jong beoefening op het strand.

Individuele- en groepstrajecten zijn op aanvraag.